Ładowanie strony
rewrite['slug']; }?>

Rodos

Grecka wyspa Rodos co roku przyciąga rzesze turystów – swoją przyrodą, klimatem, zabytkami i gościnnością mieszkańców.

Rodos jest jedną z wysp w archipelagu greckiego Dodekanezu. Choć jest czwartą co do wielkości wśród wszystkich wysp tego kraju, nie jest zbyt rozległa. Liczy ok. 77 km długości i ok. 36 km szerokości. Na tej przestrzeni znajdziemy jednak wiele ciekawych miejsc, począwszy od przepięknego starego miasta w Rodos, poprzez urokliwe plaże i zatoczki, ruiny zamków, aż po liczne atrakcje przyrodnicze.

Wyspa Rodos, Lindos, Piotr Orechwo

Do przyjazdu tutaj zachęca też klimat, który latem jest gorący, suchy i słoneczny. W wakacje w ciągu dnia możemy się spodziewać ok 30 °C, a woda w morzu osiąga błogie 27 °C. Sezon turystyczny kończy się mniej więcej w połowie października, kiedy temperatury spadają a niebo zaczynają pokrywać chmury. Zima nie należy do najchłodniejszych – w ciągu dnia to ok. 15 °C a w nocy temperatury spadają do ok. 7 °C i pojawiają się przelotne deszcze. Dla wielu osób taki klimat może wydać się wręcz idealny.

Rodos to raj dla smakoszy. Do wyboru jest szereg przystawek tzw. „meze”, które bardzo często podaje się z chlebem i pyszną, lokalną oliwą. Wśród nich na uwagę zasługują oliwki, tzatziki (sos z jogurtu, z czosnkiem i ogórkiem), ośmiornica w winie, smażone małże, pasta kawiorowa z czerwonej ikry czy delikatne, frytowane oberżyny. Na wyspie oczywiście nie może zabraknąć owoców morza. Z ponad 100 gatunków ryb pływających w okolicznych morzach najbardziej popularne to barwena, litryna (odmiana różowego okonia) i sargos (przypominający białego leszcza). Małe rybki różnych gatunków podaje się podsmażone, często w panierce. Warto też spróbować gulaszu z kalmarów i ośmiornicy, pysznej zupy rybnej, czy sałatki z owoców morza składającej się najczęściej z małż, kalmarów i mątwy. Z dań mięsnych popularna jest baranina, jagnięcina i kurczak. A do posiłku można zamówić wykwintne, miejscowe wino białe lub czerwone. Kto chciałby spróbować czegoś mocniejszego może skosztować słynnego „ouzo” – anyżowej wódki podawanej najczęściej z lodem, lub rozcieńczonej wodą.

Wyspa Rodos, grecka restauracja, fot. Piotr Orechwo

Amatorów historii i zabytków na pewno zachwyci miasto Rodos, którego nazwę wielu zapewne kojarzy z jednym ze starożytnych siedmiu cudów świata. To właśnie tutaj, przy wejściu do portu stał potężny Kolos Rodyjski. Nie zachował się jednak do naszych czasów – uległ zniszczeniu podczas trzęsienia ziemi ponad dwa tysiące lat temu.

Miasto Rodos, starówka, fot. Piotr Orechwo

Starówka miasta (wpisana na listę UNESCO) robi ogromne wrażenie. Jest otoczona murami obronnymi, z zachowanym tradycyjnym, średniowiecznym układem brukowanych okrągłymi kamieniami ulic, nad którymi wznoszą się kamienne łuki. Większość ulic wyłączona jest z ruchu samochodów, dlatego nieśpieszny spacer jest najlepszą metodą na delektowanie się pięknem otoczenia. Kto chciałby zagłębić się w historię miasta a w szczególności w okres związany z zakonem Joannitów, powinien odwiedzić Pałac Wielkich Mistrzów.

To zaledwie niewielki fragment tego, czym może zachwycić nas Rodos. A jeśli trafi się na okres, kiedy nie ma już tłumów, radość z odkrywania tego zachwycającego miejsca jest jeszcze większa.

Miasto Rodos, starówka, urokliwa uliczka z kamiennymi łukami, fot. Piotr Orechwo
Następna aktualność: